Het Ware Zelf

Bron: Blog van Lidy Oosterhof

 

Kun jij je een moment herinneren dat je je kalm en onbelast voelde? Gewoon licht, vrij en gelukkig? Als ik deze vraag stel krijg ik vaak antwoorden als "ja, zo voel ik me wel eens op vakantie" of "ja, als kind", of "dat is zo lang geleden, dat kan ik me nauwelijks meer herinneren!"

 

De onbekende aanwezige

 

De ervaring van onze natuurlijke staat van Zijn, het Ware Zelf, is voor velen een vage doch aantrekkelijke schim uit het verleden geworden. Hoeveel volwassenen hebben geen heimwee naar de onbezonnenheid en ongecompliceerdheid van vroeger. De zoektocht naar vreugde en geluk is zo ongeveer de grootste van deze tijd geworden. Feit is echter dat het Ware Zelf er altijd is maar dat we het niet ervaren als onze aandacht gegijzeld is door oude overlevingspatronen of geconditioneerde reacties. Feit is tevens dat alles wat je nodig hebt om het contact weer bewust te ervaren, in onszelf aanwezig is. Je hebt werkelijk niets van buitenaf nodig om de prachtige kwaliteiten te ontmoeten die in je Ware Zelf aanwezig zijn. Schrijnend is echter dat de momenten waarop we er Zijn, vaak niet eens door onszelf herkend worden! Het is zo dichtbij maar we zien het niet. We zijn geen getuige van onze eigen momenten van verlichting!

 

Het ongeconditioneerde bewustzijn

 

Hoog tijd dus om het te hebben over dit Ware Zelf, the True Self, wat is het nou eigenlijk? Wat is dit ogenschijnlijke mysterie waar velen naar op zoek zijn en naar verlangen?

Het Ware Zelf is eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld; het is wie je van nature bent zonder de muren, maskerades en aanpassingen die we massaal tijdens ons leven ontwikkelen. Het is wie je bent los van wat je denkt, voelt en doet. Los van de opinies en positioneringen van het Ego. Het Ware Zelf is de ruimte in ons die altijd onveranderlijk, stil en vredig is en waar het gevoel van liefde en verbinding zetelt. Het Ware Zelf is the place to be! Altijd (op de achtergrond) aanwezig, ook in chaotische situaties, want het is de kern van bewustzijn zelf. Ons lichaam is tijdelijk, onze emoties zijn beweeglijk, onze gedragingen en gedachten komen en gaan en het Ware Zelf is het ongeconditioneerde bewustzijn van al deze vormen. Het is het "vormloze" zou Eckhart Tolle zeggen.

 

In zicht...., uit zicht....

 

Waarheid is datgene wat er altijd is en voor iedereen geldt, in het geval van het Ware Zelf betekent dat datgene van ons wat er altijd is, wat nooit niet is en dat is ons bewustzijn. Het bewustzijn van alle tijdelijke dingen die opkomen en weer gaan; de grote waarnemer van alles wat we uitdrukken en scheppen. Je kunt het Ware Zelf vergelijken met een ruim, oneindig toneel waarop van alles verschijnt en ook weer verdwijnt. Zodra we echter denken dat we het toneelstuk zijn, het opgevoerde drama, dan vernauwd ons perspectief zich enorm en dan wordt iets wat niet gecompliceerd was (omdat het alleen maar was en is) opeens gecompliceerd. De aandacht is letterlijk vastgezogen in een krappe tunnel; de kop van de vrije struisvogel zit vast in de grond. Zo is het ook met ballast uit het verleden: zodra onze aandacht gegrepen is door onze overlevingspatronen of oude gevoelens dan is het ruime, vrije perspectief, oftewel het Ware Zelf, uit zicht, letterlijk!

Je Ware Zelf is dus je ongeconditioneerde bewustzijn, de oneindige ruimte in jou die merkbaar wordt als je even niet afgeleid bent door je verstand of je emoties en je helemaal in het moment van Nu bent. Je Ware Zelf is pure aanwezigheid, kalm en levendig, waarin alle hier en nu gevoelens zoals liefde, vreugde, geluk en vervulling inherent present zijn.