Schaamte

Waar gezonde schaamte ons geweten triggert,

triggert ongezonde schaamte onze innerlijke criticus

Herkennen en erkennen wat een enorme rol schaamte speelt in ons leven is een belangrijke stap in ontwikkeling. Zowel de verbazingwekkende rijkdom als de beklemmende invloed er van, maken de grote invloed van schaamte overduidelijk; als gift en als keten. Schaamte in het licht zetten kan een enorme ontwikkelingsstap zijn; schaamte in het donker houden, houd je in het donker!

Schaamte is waarschijnlijk niet alleen de meest verborgen en onderdrukte emotie, het is ook degene die we mogelijk het meest afwijzen. Onze afkeer om schaamte te voelen en volledig present te blijven, wordt het duidelijkst beschreven wanneer we beseffen dat schaamte verstijft!

Schaamte is het pijnlijke gevoel dat ontstaat wanneer we ons gedrag of onszelf herkennen als foutief of afwijkend met het onmiddelijke resultaat dat we vastschieten in onze groeven. Het gevoel van schaamte is dat van publiekelijk afgewezen worden zelfs wanneer het enige publiek onze eigen innerlijke criticus is.

Bij gezonde schaamte spreekt de stem van ons geweten luider en passende spijt kan dan een reëel antwoord zijn, wanneer we snel handelen. Bij ongezonde schaamte – en dit komt veel meer voor dan gezonde schaamte – komt ons eigen zelf onder vuur te staan, soms van buiten maar nog veel vaker van binnen.

In schaamte verpakt zit het gevoel van vernedering, gezichtsverlies, een negatief optreden in de ogen van een uitgebreid publiek. Verschuilen lukt niet meer. De taal van schaamte kan in het begin redelijk vriendelijk zijn (bijv.”ik ben teleurgesteld in jou” of “je kan veel beter””, maar veel vaker veel gemener (“is dit alles wat je kan?” of “ik heb het je al honderd keer verteld en nog steeds dit” of nog veel giftiger : “jij bent nergens goed voor” of je bent zo’n loser!”.

De impact van schaamte wordt nog groter wanneer bovenstaande uitspraken op ons zelf gericht zijn en extra nadruk krijgen. Zo gemeen als anderen voor ons kunnen zijn, we kunnen zelf nog veel gemener zijn. Dit wordt vaak belichaamd door een krachtige innerlijke criticus, die ons als een soort van automatische impuls laat terugtrekken, ineen krimpen of pleasen.

Essentieel voor het werken met schaamte is de bejegening er van met mededogen. Dit geeft schaamte de ruimte om te ademen, ruimte om openlijk te zijn, zonder de angst dat er op wordt neergekeken. Schaamte in je hart brengen is niet eenvoudig, maar absoluut noodzakelijk wanneer we er niet meer door beheerst willen worden. Hoe dichter we bij onze schaamte kunnen zijn, hoe beter we deze schaamte en onze geschiedenis ermee kunnen zien.

We moeten schaamte onderscheiden van de angst, woede, pijn of walging die kan voortvloeien uit het camoufleren van schaamte. Tot welke compenserende emotionele activiteit heeft schaamte ons verleid? Welke emotionele neiging hebben we wanneer het gevoel van schande in ons ontvlamd? Het stellen en aanpakken van deze en verwante vragen zijn een essentieel aspect van het werken met schaamte. En om dit te doen, moeten we stoppen met onszelf te schamen voor het feit dat we schaamte hebben.

Hoe meer ruimte je maakt in je hart voor de schaamte, hoe beter je in staat zal zijn om erbij te blijven. Je kunt onderscheiden wat gezond is en wat ongezond, ruimte maken voor de juiste actie, of het nu gaat om berouw te uiten of je grenzen aan te geven.

Schaamte kan ons echt uit het leven houden en het is jammer dat schaamte onze meest verborgen emotie is. Door het opdiepen ervan uit onze schaduw kunnen we onszelf helen en deze reismoeten we vroeger of later maken wanneer we echt willen leven. We kunnen intiem zijn met onze schaamte, belijden wanneer het zich voordoet en het niet omzetten in agressie of relationele afstaand, wanneer we beseffen dat het een boodschapper is van ons geweten. Dan ontstaat de juiste relatie met de schaamte.

Joop de Vette,

Featured Posts