Integrale Mindfulness

Integraal mindful gewaarzijn is een van de fundamenten voor de bijeenkomsten van het komende jaar. Het is een integrale vorm van aandachttraining waarbij voortdurend bewustzijn aanwezig is van fundamentele perspectieven als

  • Wie ben ik

  • In welke staat van bewustzijn (bijv. open en vrij of boos en teruggetrokken) bevind ik me

  • In welke staat van bewustzijn is de ander

  • Welk type persoon (zoek ik harmonie, help ik graag of trek ik me terug) ben ik in goede en welke in slechte tijden

  • Welk type persoon is de ander

  • Welke stadia van ontwikkeling zijn sterk en welke niet in mij

  • Welke stadia van ontwikkeling zijn sterk en welke niet in de ander

Integraal betekent aandacht hebben voor het grootste prespectief.

Mindful zijn betekent continuïteit in zelf-gewaarzijn.

Gewaarzijn is “present zijn met acceptatie en zorgzame intentie, bewust en met compassievolle oordelen in het huidige moment”, een vorm van non-reactief zelf-gewaarzijn. Dit zelf-gewaarzijn vraagt zelfobservatie met gelijkmatigheid.

Deze vorm van integraal leven (wat een enorme uitdaging!) is psycho-actief en dit betekent dat het voortdurend bewust maakt en je ontwikkelingsproces op ieder moment ondersteunt. Daardoor stabiliseert en accelereert het je proces van groei en ontwikkeling. Het maakt je wijzer, vrijer en zorgzamer en betrouwbaar. Dit is het enorme voorrecht van integrale bewustzijnsontwikkeling.

Joop de Vette

Featured Posts