1. De evolutionaire mens

Blog 1 seizoen 2017-2018 (inspiratie Jonas Liebeskind)

Dit is geen gemakkelijk stuk om te lezen omdat het naar iets wijst dat we allemaal kennen, maar het liefst diep verborgen houden omdat het zo groot(s) is. Het wijst naar onze hoogste waarheid, ons diepste ideaal en ons grootste verlangen. Ik noem het de evolutionaire mens, een diepe waarheid, een diep weten dat ons op onze beste dagen toelacht en toeschreeuwt: “Kom mee, dit is jouw leven”.

[if !supportLists]1. [endif]De evolutionaire mens

Er zijn een aantal redenen om het komende jaar weer deel te nemen aan onze bijeenkomsten: om te leren, te ontwikkelen, echt samen te komen en om te lachen. De afgelopen jaren hebben we steeds weer nieuwe stappen gezet op weg naar authentiek mens zijn, naar openheid, naar heelheid. We streefden ernaar om evolutionair mens te worden, vaak nog beheerst door de angst voor echtheid, voor schaamte, de angst die evolutionaire mensen reeds hebben overwonnen.

De eerste karakteristieken, die evolutionaire mensen kenmerken: Zij zijn vrij, vrij van ieder idee om belangrijk of onbelangrijk, arm of rijk, mooi of lelijk te zijn. Zij hebben zich compleet bevrijd van egocentrische gedachten. Ze zijn één met de wereld, altijd in verbinding met binnen en buiten.

Zij verrijzen boven de massa van de gewone gemiddeldheid; ze kunnen extatisch zijn omdat hun visie culturele beweging en ontwikkeling als focus heeft. Zij zijn niet bang dat iemand ze zal afwijzen! Lachen is hun uitdrukking van vrijheid en extase van zijn.

Vrij zijn van de compulsie van egoïstische gedachte – in welke vorm dan ook – zijn ze ook vrij van het zoeken van herkenning of van wanhoop bij afwijzing. Zij maken zichzelf niet groter en niet kleiner en hierdoor zijn ze volledig vrij om voluit te leven en vrijuit te lachen.

Wil je ze zien, deze authentieke mensen? Zij zijn de mensen die de helden van het verleden belichamen en overstijgen. Ze dragen de liefde van Jezus en de wijsheid van Boeddha in zichzelf. Ze hebben de kracht van Zarathustra en daarom de kracht over zichzelf. Hun lachen is dat van Prometheus en dringt door tot het einde van het universum. Zij zijn Apollo en Dionysos en reiken voorbij zichzelf in schoonheid en extase. En ofschoon zij dit alles in zich dragen, is hun lichtheid die van Zorba de Griek.

Uit de massa van piekerende mensen die altijd worstelen met zichzelf verrijst de evolutionaire mens. Ja, wij durven deze gedachten te denken! We gaan voluit en houden niets terug. Dit is de beste en hoogste visie van een mens.

Onmogelijk zeg je? Je bent nog niet begonnen met leven!

Featured Posts