Vrij willen zijn om te kunnen kiezen

 

Wanneer we ons sterk geïdentificeerd voelen met onze beperkte en afgescheiden zelf dat we ego noemen, hebben we niet het idee vrij te zijn om te kiezen. We voelen ons als een slachtoffer, een gevangene die vast zit in eigen verhalen en de bijbehorende emotionele en psychologische wereld vol met eigen concepten. In ego hebben we een vastomlijnde, onbewuste en een op gewoonte gebaseerde relatie met onze ervaringen. We doen en denken onbewust steeds hetzelfde, of dat nou goed is of verstandig of niet en dan lijkt het of er geen vrijheid van keuze bestaat.

 

Wanneer we echter een ander deel van onszelf ontdekken, ons authentieke zelf, dat geen geschiedenis heeft en alleen wil bijdragen aan het proces van evolutie zelf, gebeurt er iets bijzonders. Ons vermogen om te kiezen bevrijdt zich van oude patronen en we ontdekken dat we een bijdrage kunnen leveren aan evolutie zelf vanuit een bevrijde plaats. Hoe meer we ons dan gaan identificeren met dit deel en daarmee los komen van de identificatie met ego hoe meer onze capaciteit om te kiezen wordt bevrijd. We gaan beseffen op het niveau van onze ziel dat we geen afgescheiden mensen zijn, maar niet alleen deel uitmaken van evolutie zelf, maar er ook vorm aan geven!

 

De keuzes die we maken zullen dan gericht zijn op het ondersteunen van dat proces. We worden medeverantwoordelijke voor de vorm van onze eigen toekomst en van het hele proces van evolutie zelf in een diepgaand beseffen dat alles wat we doen te maken heeft met bewuste keuzes. Dan wordt het verlangen om vrij te zijn onze diepste intentie.